Træ- og papircertificeringen, FSC, understreger med deres nye blockchain-initiativ at også de ser markante forretningsmuligheder i sporbarhed og transparens.  Deres blockchain kan dermed blive en af de løsninger som vil være relevant for mange danske handels- og designvirksomheder.

Den udbredte mærkningsordning FSC offentliggjorde i maj måned at de vil styrke deres forretningsgange ved en række digitale værktøjer – herunder blockchain. Blockchainteknologien skal bruges som indsats for at forhindre falske FSC-claims og skovprodukter, der ikke overholder gældende retningslinjer.

I første omgang vil FSC teste deres blockchain i et pilotprojekt frem til oktober 2021, hvor man især vil fokusere på kendte høj-risiko værdikæder som kan være særligt udsatte for falske FSC-claims.

Blockchain erstatter sårbar dokumentbaseret verifikation og styrker integriteten i værdikæden

Hos FSC oplever man et stort problem med at opspore og forhindre falske FSC-claims i tide inden de vandrer videre i de lange globale værdikæder og potentielt skader både FSC’s egen troværdighed, men også indirekte organisationer med fuld compliance og FSC-certificeringer. De bliver nemlig også ramt hvis tilliden til FCS-certificeringen falder.

Hidtil har FSC været afhængig af god gammeldags papirdokumentation, men den kan både manipuleres med og forfalskes. Det problem løser blockchain, som er en digital infrastruktur hvor dokumentation kan tilknyttes, men det er umuligt at manipulere med data på blockchainen, og det er nemmere at opdage forsøg på snyd eller uregelmæssigheder i værdikæden.

Danske virksomheder kan drage fordel af at FSC går først

Blockchain er en teknologi som udnyttes bedst ved at mange aktører går sammen om at opbygge en fælles infrastruktur. Derfor opfatter livsstils- og designvirksomheder mærkningsordningerne, deriblandt FSC, som en oplagt initiativtager, da de allerede kortlægger mange forskellige værdikæder og udgør et stort forgrenet økosystem med mange aktører. De har et solidt udgangspunkt for at få en blockchain etableret som virksomhederne også kan opnå reelle erfaringer med.

FSC har da også som erklæret må at deres nye satsning udover at teste teknologiens evner til at styrke værdikæden, også skal skabe værdi hos de virksomheder som allerede i dag har en FSC-certificering. Disse vil med adgang til FSCs blockchain i højere grad være i stand til at kunne demonstrere sporbarhed samt transparens overfor deres kunder i mere præcis storytelling.

Læs mere her: https://fsc.org/en/innovation/blockchain

Vil du vide mere om hvordan man markedsfører transparens? Så se vores kommende arrangement her: https://blockchainbusiness.dk/arrangement/webinar-sporbar-storytelling-a-shoe-with-a-passport/